20081206

Η Vicky Wall, ο Mike Booth και το σύστημα Aura-Soma

H Vicky Wall, η ιδρύτρια του Aura-Soma, εμπνεύστηκε τα Μπουκάλια Ισορροπίας στην προσευχή και τον διαλογισμό της. Στην αυτοβιογραφία της, "Aura-Soma, ανακαλύψτε τον εαυτό σας μέσα από το χρώμα", περιγράφει την κληρονομιά της ενώ ταυτόχρονα προσδιορίζει την ταυτότητα των θεμελιωδών στοιχείων του Aura-Soma:

Γεννήθηκα στο Λονδίνο, έβδομο παιδί ενός έβδομου παιδιού. Ο πατέρας μου και οι γονείς του προέρχονταν από την Χασσιδική παράδοση, μία βαθιά θρησκευόμενη σέκτα που ασχολείται με τις μυστικιστικές όψεις της Βίβλου. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος της Καμπάλλα και του Ζοχάρ και είχε κληρονομήσει από τους προγόνους του γνώσεις για τις ιατρικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ζωντανών φυτών και για τις φυσικές μεθόδους θεραπείας, γνώσεις τις οποίες πέρασε και σε μένα.


Από πολύ νωρίς η Vicky μοιράστηκε με τον πατέρα της το δώρο να βλέπει αύρες, ή διόραση, ένα δώρο που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο στην μετέπειτα ζωή της παρά τον κληρονομικό διαβήτη που την τύφλωσε. Στο πρόσωπό της συνδυαζόταν η διαίσθηση, η αντίληψη της λεπτοφυούς ανατομίας, η καμπαλλιστική κληρονομιά και η σοφία του φυτικού βασιλείου. Μ' αυτό το υπόβαθρο και τον μοναδικό συνδυασμό των έμφυτων ποιοτήτων της κατέστησε δυνατή την φανέρωση και την γέννηση του Aura-Soma πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ενώ η Vicky λαχταρούσε να μοιραστεί την καμπαλλιστική γνώση με τον πατέρα της, οι Χασσιδικοί κανόνες δεν επέτρεπαν την διδασκαλία σε κορίτσια. Παρηγορούσε κάπως τον εαυτό της γνωρίζοντας ότι μοιράζονταν το μυστικό της αυρικής όρασης και, όταν ήταν πολύ μικρή ακόμη, ο πατέρας της τής υποσχέθηκε ότι κάποια μέρα θα της μιλούσε ανοιχτά γι' αυτό το πολυπόθητο μυστικό. Δυστυχώς, στα 16 της χρόνια, η κακοποίηση που βίωνε από την μητριά της την ανάγκασε να φύγει από το σπίτι διακόπτοντας οριστικά την εξωτερική σχέση με τον πατέρα της, γιατί σύμφωνα με τους Χασσιδικούς κανόνες δεν επιτρεπόταν να τον ξαναδεί μετά την αποχώρηση από το σπίτι. Ωστόσο συνέχισε να τον αγαπάει βαθιά σε όλη την διάρκεια της ζωής της.

Η Vicky βρήκε καταφύγιο σε μία μη εβραϊκή οικογένεια, και ως νεαρή κοπέλα η εργάστηκε σαν βοηθός φαρμακοποιού. Ο κύριος Horsley της έμαθε τις αρχαίες τέχνες της φαρμακευτικής. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου στο φαρμακείο, η Vicky έμαθε την χαρά να μπορεί να βοηθάει τους άλλους. Αρχικά σχεδίαζε να γίνει masseuse, αλλά στην εποχή της οι διαφημίσεις της συχνά παρεξηγούνταν. Τελικά εκπαιδεύτηκε στην ποδολογία και ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στην Αγγλία που ονομάστηκε χειρούργος ποδολόγος. Στην συνέχεια δίδαξε την ειδικότητα αυτή σε πολλά πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο Λονδίνο.

Τελικά η όρασή της εξασθένισε δίνοντας τέλος στην καριέρα της. Στα 60, τυφλή πια, διαβητική και με μία σειρά θρομβώσεων στο μυοκάρδιο (καρδιακές προσβολές) που της άφησαν μόνο το 40% του καρδιακού μυ, η Vicky και η φίλη της Margaret χάνουν τις οικονομίες τους από την δουλειά μιας ολόκληρης ζωής σε μία μεγάλη υπόθεση απάτης. Η Vicky θεώρησε την όλη κατάσταση σαν ένα λάκτισμα - ένα θεϊκό σκούντημα- που την έβγαλε από την αυταρέσκειά της. Στράφηκε στον διαλογισμό και την προσευχή. Στις αρχές του 1983 συνέλαβε την έμπνευση για το Aura-Soma. Όπως περιγράφει στην αυτοβιογραφία της:

Βρέθηκα ξαφνικά τυλιγμένη στον πιο όμορφο χείμαρρο χρωμάτων που αυξομειωνόταν σαν την πλημμυρίδα και την άμπωτη στενάζοντας απαλά στο πέρασμά του. Καθώς με πλησίαζε ρυθμικά, ποθούσα να παραμείνω μέσα του, όλη μου η ύπαρξη είχε διαποτιστεί με νέες ενέργειες και ειρήνη... Μετά άκουσα την ήρεμη, σιγανή φωνή..."Διαχώρισε τα ύδατα, παιδί μου." "Να διαχωρίσω τα ύδατα;" επανέλαβα και προσγειώθηκα στην πραγματικότητα μ' έναν μονότονο ήχο. "Ποια νερά"; σκέφτηκα...
Την δεύτερη νύχτα επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό και πάλι η ίδια εντολή: "Διαχώρισε τα ύδατα." Άλλη μία φορά, αμήχανα, βγήκα από τον διαλογισμό. Την τρίτη νύχτα, άρχισα να νιώθω σαν τον Σαμουήλ στον ναό, γιατί δεν μπορούσα πια να αγνοήσω την φωνή, ακόμη και όταν το κομμάτι της κοινής λογικής μου έλεγε: "Μα τι λέμε τώρα; Δεν είμαι ο Μωυσής. Είμαι τυφλή, η καρδιά μου λειτουργεί μόνο κατά 40% και πλησιάζω τα 70. Πες μου, σε παρακαλώ, ποιον μπορώ να οδηγήσω εγώ στην Χώρα της Επαγγελίας;
Αλλά δεν μπορούσα να την αγνοήσω. Σηκώθηκα από το κρεβάτι. Ορκίζομαι στην ζωή μου, δεν θυμάμαι τι έγινε τις επόμενες λίγες ώρες ούτε πως ακριβώς γεννήθηκαν τα Μπουκάλια Ισορροπίας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι άλλα χέρια οδήγησαν τα δικά μου.

Το επόμενο πρωινό μετά την γέννηση των Equilibrium, όταν η Margaret ρώτησε την Vicky σε τι χρησιμεύουν, η Vicky είπε ότι δεν ξέρει. Η γέννηση των Μπουκαλιών Ισορροπίας Aura-Soma ήταν πράγματι ένα μυστήριο και όλη η κατανόηση του Aura-Soma εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο, μία φανέρωση, ανακάλυψη και επέκταση που ξεδιπλώνεται. Η Vicky είπε όμως ότι πράγματι δεν είχε "καμία απολύτως αμφιβολία" ότι το Aura-Soma είναι μία επανεμφάνιση μίας γνώσης που είχε στο μακρινό παρελθόν...

Σταδιακά η πλήρης σημασία και η δομή άρχισαν να φανερώνονται. Ήταν...μία συνέχεια. Όλα ήταν τόσο γνώριμα και έρεαν μέσα στην συνείδηση. Το παλιό κρασί εμφανίστηκε με μία νέα μορφή αποκλειστικά για την Νέα Εποχή...η μελέτη διήρκεσε πολύ καιρό, ξεκίνησε από τις απαρχές του χρόνου ακόμη, το ερεύνησα, το ξαναερεύνησα και το ξαναθυμήθηκα...πήγα πίσω στην αρχή όταν ο Θεός είπε: "Γεννηθήτω το φως" και έγινε φως. Και το φως ήταν η ζωογόνος δύναμη και η αρχή για τις ενέργειες της ζωής κι εκεί ερεύνησα και ξαναθυμήθηκα, μπήκα στον μυστήριο και μαγικό κόσμο του χρώματος στον Μεγάλο Κήπο του Θεού.

Η αγάπη της Vicky για τον πατέρα της ήταν βαθιά και απεριόριστη. Όταν την κατέκλυσαν τα κύματα χρωμάτων εκείνες τις 3 ημέρες και αόρατα χέρια καθοδήγησαν τα δικά της στην δημιουργία των Μπουκαλιών Ισορροπίας, η Vicky ένιωσε ότι ήταν το δώρο του πατέρα της. Εκείνη την περίοδο, χωρίς αυτή να το γνωρίζει, ο πατέρας της, ο Καμπαλιστής δάσκαλος, ήταν ήδη στον άλλον κόσμο. Βέβαια, ήταν η πλήρης και η ανοιχτή αγάπη που είχε για τον πατέρα της που άνοιξε αυτήν την πύλη επικοινωνίας με το πνεύμα του. Ήταν μία άμεση επικοινωνία και μία αποκάλυψη για την εποχή μας -το δώρο του χρώματος που είναι προσιτό και κατάλληλο για την έναρξη της Νέας Εποχής, της εποχής που το χρειάζεται περισσότερο.


Το Aura-Soma παραλληλίζεται με άλλα συστήματα που αναγνωρίζονται ως "θεϊκές αποκαλύψεις". Για παράδειγμα, η ακολουθία και το πρότυπο Aura-Soma σχετίζεται με αυτό στην ταρώ των Γνωστικών και τα μονοπάτια και τις σεφιρώθ στο καμπαλιστικό Δέντρο της Ζωής.


Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του ωστόσο είναι ότι το Aura-Soma είναι ένα σύστημα που αναπτύσσεται συνεχώς. Με την γέννηση κάθε νέου Μπουκαλιού, ολόκληρο το σύστημα επεκτείνεται σε εκθετικό βαθμό όπως επίσης και η επίγνωση και η γνώση των ανθρώπων που εργάζονται μ' αυτό. Καθώς εκλεπτύνονται και αφομοιώνονται κάποιες πληροφορίες, άλλα δώρα, εγγενή στο σύστημα, προσφέρονται ή γίνονται πιο εμφανή. Η Vicky έλεγε ότι για 7 χρόνια ζούσε με "δανεικό χρόνο" μετά την τελευταία μεταθανάτια εμπειρία της, για να βεβαιώσει ότι την σταθερή θεμελίωση του Aura-Soma. Με την βοήθεια του Β10 Πράσινο/ Πράσινο "Πήγαινε και Αγκάλιασε ένα Δέντρο", μπόρεσε να θρέψει το δώρο του Aura-Soma που είχε συλλάβει και να το ενθαρρύνει να κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο. Αυτές οι δύο διαδικασίες, λήψη και μετάδοση, είναι κεντρικές στο σύστημα Aura-Soma. Είναι συναφείς με τις παραδόσεις της καμπαλιστικής διδασκαλίας επειδή kabbalah σημαίνει "λαμβάνω" και η διδασκαλία των πιο ιερών όψεων της Καμπαλά γίνεται με την άμεση μετάδοση από τον δάσκαλο προς τον μαθητή. Η Vicky δεν το γνώριζε συνειδητά αυτό αφού δεν είχε λάβει τυπική εκπαίδευση σ' αυτό το σύστημα. Παρόλα αυτά, ο παντοτινός δεσμός αγάπης με τον πατέρα της άνοιξε τις πύλες του πνεύματος δίνοντάς την μία άμεση εμπειρία της ζωντανής Καμπάλα με την σύλληψη και την γέννηση του Aura-Soma.


Ο Mike Booth γνώρισε την Vicky σε μία έκθεση για το πνεύμα της γης, στο Malvern Hills, Worcestershire, Αγγλία, το φθινόπωρο του 1984. Ο Mike είχε ασχοληθεί με πρακτικές Ζεν, καλλιτέχνης και αγγειοπλάστης, η ζωγραφική του είχε κάνει μία στροφή προς τις μάνταλες. Στα νεανικά του χρόνια είχε γνωρίσει τις θεοσοφικές διδασκαλίες μέσω των γονιών του, επομένως ήταν γνώριμος με τις έννοιες των Δασκάλων, της ιεραρχίας και των πνευματικών όντων. Τυχαία είχε συναντήσει την Καμπάλα, στο πλαίσιο Δρυιδικών σπουδών, σε μία εκπαίδευση δασκάλων έξω από το Λονδίνο.


Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα γι' αυτόν, που έθετε σε μέντιουμ και διαισθητικούς που γνώριζε ως παιδί, είχε να κάνει με την σημασία της περιοχής που περιβάλλει τον αφαλό του ανθρώπου. Ένας από τους λόγους που ο Mike αναγνώρισε την Vicky Wall ήταν επειδή και αυτή μοιραζόταν την ίδια αντίληψη μ' αυτόν για την αληθινή αύρα που εδράζεται σ' αυτήν την περιοχή του ανθρώπινου σώματος - την χρυσή περιοχή που περιέχει το Αστέρι της Ενσάρκωσης, ένα φωτεινό σημείο στο κέντρο της ύπαρξης που περιέχει την μνήμη από το πρώτο κύτταρο- ενώ οι περισσότεροι οραματιστές μιλούν για τα χρώματα που περιβάλλουν το σώμα. Εν μέρει λόγω αυτής της επιβεβαίωσης, ο Mike ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να εργαστεί με την Vicky για τα επόμενα επτά χρόνια. Η Vicky είχε προβλέψει ότι ο Mike θα είναι αυτός που θα βοηθήσει το Aura-Soma να περπατήσει στον κόσμο. Ο Mike ήταν η μόνιμη συντροφιά, υποστήριξη, μαθητής και συνεργάτης της στα πρώτα βήματα. Στον θάνατο της Vicky ο Mike ανέλαβε την ευθύνη να συνεχίσει να φροντίζει και να αναπτύσσει το Aura-Soma.


Το Αura-Soma είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο σύστημα που μπορεί να αντικαθρεφτίζει και να παραλληλίζεται με την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μετά το Μπουκάλι 43 (Β43) ο Mike ανέλαβε την ευθύνη να δημιουργεί νέους χρωματικούς συνδυασμούς. Σταδιακά η Vicky αποσύρθηκε από την διαδικασία γέννησης έτσι ώστε ο Mike να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στην εκτύλιξη του συστήματος πριν τον θάνατό της -η μετάβασή της σηματοδοτήθηκε με την γέννηση του Β78. Τα Μπουκάλια συνεχίζουν να φανερώνονται στον Mike και αυτήν την στιγμή υπάρχουν 106 συνδυασμοί.

Βιβλιογραφία:
The Miracle of Color Healing, Vicky Wall (out of print), στα ελληνικά: "Το Θαύμα της Χρωμοθεραπείας" (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ)
Self-Discovery through Color, Vicky Wall (νέα έκδοση)
Aura-Soma Sourcebook, Mike Booth & Carol McKnight

No comments: